Dobrodziejstwa zdrowotne kurkumy

Kurkuma – co to takiego?
Kurkuma jest właściwie przyprawą znana też pod nazwą szafranu indyjskiego i ostryżu długiego. Jest rośliną, która rośnie przede wszystkim w Indiach, Chinach, w Azji Południowo-Wschodniej np. na terenach Indonezji, Wietnamu, Filipin i Tajlandii.

W naturalnych warunkach ostryż długi wyrasta nawet do metra wysokości. Ma prostą łodygę zakończoną dużym, złocistym kłosem kwiatowym z białymi przysadkami. Jego liście rosną w dolnej części rośliny i osiągają rozmiar do 50 cm. Jako przyprawę, a często właśnie jako zioło, używa się suszoną i zmiażdżoną na proszek bulwę rośliny,

Co w niej takiego ciekawego?
Jednym z głównych składników kurkumy, który nadaje jej żółtą barwę, jest kurkumina. Stanowi ona 2-5% przyprawy. Okazuje się, że można ją z powodzeniem wykorzystywać nie tylko jako barwnik, ale również jako substancję, która ma pozytywne działanie na ludzki organizm. Kurkumina wspiera procesy pozytywnie oddziałujące na pojedyncze komórki jak i na organizm.

Pomaga m. in.:
• zapobiegać stanom zapalnym,
• zmniejszać poziomy nadtlenków lipidów i cholesterolu we krwi,
• spowolniać utlenianie się lipidów,
• chronić neurony dopaminergiczne,
• zwiększyć poziom glutationu, który wspomaga procesy antyoksydacyjne,
• hamować procesy tworzenia się guza na wszystkich etapach nowotworu,
• zwalczać bakterie, wirusy i grzyby.
• Wspiera również działania chemoprewencyjne.
• Pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji i elastyczności stawów.
Kurkumina jest jednak słabo przyswajalna w formie doustnej, słabo absorbuje się z jelita i zanim dotrze do krwioobiegu wcześniej jest metabolizowana w wątrobie. Jednym ze sposobów, aby skuteczniej wykorzystać jej właściwości jest stosowanie jej wraz z piperyną zawartą w pieprzu. połączenie kurkuminy z ekstraktem z owoców czarnego pieprzu.

Jakie właściwości ma kurkuma?
Kurkuma jest chętnie wykorzystywana na całym świecie jako przyprawa w przemyśle spożywczym. Najczęściej stosuje się ją jako składnik curry, panierki np. do ryb, musztard lub masła. Dzięki niej mają wspaniały żółty kolor. Jednak to nie są wszystkie właściwości tej rośliny.

Kurkuma, dzięki składnikom, jakie zawiera, wspiera również:
• gojenie się ran,
• walkę z alergią,
• działania przeciwdepresyjne,
• procesy antyoksydacyjne i zwalczające wolne rodniki,
• redukcję wydzielania soków żołądkowych,
• walkę z dolegliwościami żołądkowymi i jelitowymi,
• działania zapobiegające chorobie Alzheimera i demencji,
• poprawia kondycję stawów
Dodatkowo kurkuma wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego.

Wykorzystanie kurkumy na co dzień
Ponieważ przyprawa jest najlepiej przyswajalna po podgrzaniu i połączeniu z pieprzem i tłuszczami, nie powinno się jej spożywać bez tego ‘towarzystwa’. Dlatego nie należy spożywać jej samodzielnie. Zamiast tego dodawaj ją do różnych potraw, np. do ryżu, duszonych warzyw, mięsa lub zupy. Już pół łyżeczki wystarczy, aby np. rosół miał wspaniały, żółty kolor. Ponadto warto spożywać ją także w formie napojów.

 

 

Serdecznie ZAPRASZAMY do Centrum Medycznego Przyjaźni na konsultacje.  Nasi lekarze, którzy na co dzień pracują w szpitalach, skutecznie pomogą w terapii.

Zadzwoń i umów się na wizytę: 71 300 12 72 lub 71 300 12 73

Wszelkie informacje przedstawione w witrynie są publikowane i dystrybuowane wyłącznie w celach informacyjnych i nie mogą być traktowane ani zastąpić konsultacji lekarskiej i badania lekarskiego. Niedopuszczalne jest korzystanie z tych informacji jako źródła wiedzy dla samodzielnej terapii i diagnozowania chorób.
Centrum Medyczne PRZYJAŹNI nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za pogorszenie stanu zdrowia spowodowane odstąpieniem od konsultacji lekarskich i stosowaniem praktyk leczniczych wdrażanych na własną rękę.

Zostaw komentarz

1 × 4 =