Miód i jego cenne właściwości

Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na każdy z układów w naszym organizmie.

Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Można powiedzieć, że to najstarszy z leków – do tego w pełni naturalny. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji, zachodzących z udziałem enzymów, powstaje nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. Stąd przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie miodu.

Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusza, przez co miód traci swoje cenne pierwotne właściwości. Dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą (jeśli słodzimy herbatę miodem, najpierw ją przestudźmy).

Oprócz enzymów miód zawiera także:

  • aminokwasy;
  • glukozę i fruktozę;
  • biotynę;
  • witaminy A, C i z grupy B;
  • kwas foliowy;
  • aż 21 pierwiastków ważnych dla ludzkiego organizmu (m.in. żelazo, miedź, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan).

Miód jest wprawdzie bardziej kaloryczny od cukru (łyżeczka cukru ma 20 kcal, a miodu 39), ale za to bogaty w substancje odżywcze – podczas gdy cukier to tylko tzw. puste kalorie. Dodatkowo, dzięki zawartości cukrów prostych (które, w przeciwieństwie do sacharozy, wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu, z pominięciem wątroby), miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizmOgólne prozdrowotne cechy miodu są imponujące.

Jest zdrowym źródłem energii. Ma działanie przeciwzapalneprzeciwbóloweantybakteryjne i przeciwalergiczne. Wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok.

Przyspiesza gojenie ran (zwłaszcza tych powstałych w wyniku oparzeń oraz ropiejących – takie zranienia warto obłożyć miodem). Łagodzi podrażnienia.

Hamuje powstawanie próchnicy.

Wzmacnia serceobniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy.

Wspomaga pracę mózgu (dzięki zawartości glukozy).

Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie. Działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, likwiduje zaparcia.

Reguluje pracę wątroby i nerek.

Ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój.

Działa oczyszczająco na organizm i ma właściwości odtruwające – usuwa z organizmu ołów i inne metale ciężkie.

Neutralizuje skutki picia alkoholu oraz innych używek, jak kawa, herbata czy tytoń.

Wykorzystywany w kosmetyce – nawilżarozjaśnia i poprawia sprężystość skóry.

Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata.

Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.

Wyróżniamy niemal niezliczoną ilość odmian miodu. Właściwości każdego z nich są do siebie zbliżone.
Wyróżniamy m. in miód:

  • Rzepakowy – pełny witamin z grupy B, C i K. Likwiduje złogi cholesterolowe i obniża ciśnienie tętnicze. Przyspiesza gojenie ran.
  • Wielokwiatowy – niweluje stany alergiczne dróg oddechowych.
  • Akacjowy – najdelikatniejszy miód w naszej strefie klimatycznej. Zamiast glukozy zawiera fruktozę, dlatego zalecany jest dla diabetyków i cukrzyków. Skutecznie odbudowuje błonę śluzową żołądka, dwunastnicy i jelit.
  • Mniszkowy – wytwarza naturalną odporność immunologiczną.
  • Lipowy – miód uspokajający psychicznie i fizycznie. Działa przeciwgorączkowo, rozkurczowo i napotnie. Jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym – całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin.
  • Gryczany – posiada olejki eteryczne wiążące toksyny w wątrobie i ma silne działanie odtruwające. Wspomaga prawidłowe działanie trzustki.
  • Nawłociowy – skutecznie leczy schorzenia dróg moczowo-płciowych wywołanych przez pierwotniaki, drożdżaki i inne drobnoustroje nabyte, a także infekcje grzybicze układu moczowego. Oczyszcza nerki i zatory układu pokarmowego.
  • Leśno-jeżynowy – zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy.
  • Aroniowo-malinowy – wskazany przy górnych drogach oddechowych. Polecany dla osób znerwicowanych.
  • Dyniowy – wskazany przy chorobach gruczołu krokowego. Ogólnie wzmacniający. Przypomina smak cukierków „Irysów” 😊.
  • Faceliowy – pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Wskazany przy nieżycie, wrzodach żołądka i dwunastnicy.
  • Wrzosowy – szczególnie polecany mężczyznom. Zapobiega i pomaga przy leczeniu prostaty. Jest to najbardziej aktywny i najmniej słodki miód.
Wszelkie informacje przedstawione w witrynie są publikowane i dystrybuowane wyłącznie w celach informacyjnych i nie mogą być traktowane ani zastąpić konsultacji lekarskiej i badania lekarskiego. Niedopuszczalne jest korzystanie z tych informacji, jako źródła wiedzy dla samodzielnej terapii i diagnozowania chorób.
Centrum Medyczne PRZYJAŹNI nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za pogorszenie stanu zdrowia spowodowane odstąpieniem od konsultacji lekarskich i stosowaniem praktyk leczniczych wdrażanych na własną rękę.
miódwłaściwości
naturalny antybiotykantybiotyki
jesieńprzeziębienie
miód naturalnyzdrowie

Zostaw komentarz

8 − 1 =